Aktuellt
Är du redo för ESG-aktivisterna?
Det är inget nytt att medvetna investerare letar efter hållbara och framtidssäkra investeringar. Förändringarna har dock påskyndats det senaste året. I kölvattnet av den globala debatten om klimatförändringar har ämnet blivit allt hetare. Det har inte bara resulterat i delvis förnyade affärsmodeller, utan också helt nya från bolag med ambitioner att vara en proaktiv del av klimatlösningen, vilket ändrar dynamiken i hela branscher. Samtidigt tvingas många “traditionella” företag till en mer hållbar strategi.
Hållbarhet har också fått mer dragkraft bland investerare, och utöver de traditionella ESG-profilerade (Environmental, Social and Governance) kapitalförvaltarna börjar vi se en ny typ av ESG-aktivisterna – som kräver verkan. I början av 2019 fick Climate Action 100+ ett av världens största oljebolag att anta en bindande resolution för att fastställa en affärsstrategi, förankrad i styrelsen, som överensstämmer med målen i Parisavtalet om klimatförändring.
Samtidigt väljer både institutionella och privata investerare allt oftare hållbara aktier och begär mer omfattande information och vägledning från de bolag de utvärderar.
Som bolag är det därför viktigt att förstå drivkrafterna. En investerare kommer alltid att analysera ett företag både ur risk- och möjlighetsperspektivet. Saknar bolaget strategier och processer angående hållbarhetsrelaterade aspekter? I värsta fall kan bolaget som inte anpassar sig till en mer hållbar verksamhet mycket väl ”utrotas” i en inte alltför avlägsen framtid. En långsiktig investerare kommer sannolikt att avveckla en sådan investering. De bolag däremot som kan visa hur verksamheten bidrar till att lösa miljömässiga eller sociala utmaningar kommer ha stor konkurrensfördel.
För att integrera hållbarhetsperspektivet måste man göra hemläxan med en noggrann analys av de hållbarhetsrelaterade risker och möjligheter som är kopplade till den specifika branschen och verksamheten. Fokusera inte bara på vad man ska uppnå ur ett företagsspecifikt perspektiv, utan också ur ett bredare sammanhang – till exempel genom att kartlägga verksamheten till FN:s hållbara utvecklingsmål (SDG). Vid bedömningen av riskerna och möjligheterna bör bolaget vara så specifikt som möjligt och fokusera på områden där verksamheten faktiskt kan påverka, samtidigt som att dra nytta av det utifrån konkurrensperspektivet.
Slutligen, som alltid, är det viktigt att kunna mäta och följa upp framstegen. Identifiera KPI:er relaterade till de identifierade fokusområdena och sätt tydliga mål med en tidsram. RHR/CC bistår med strategi, planering och operativt genomförande av investerar kontakter och av att bygga långsiktiga relationer med dessa. För mer info, kontakta någon av våra seniorkonsulter.
ESG Investor Relations Network Nu har Skånes egna ESG-nätverk riktat mot Investor Relations startat. Deltar gör noterade bolag eller bolag för vilka ESG-dialoger med investerare är av intresse. Samtliga medlemmar arbetar med investerar-relationer och har ett intresse av att knyta långsiktiga kontakter med andra i liknande situation samt få ständigt uppdaterad omvärldsbevakning och fördjupad insikt i ESG-frågor. RHR/CC:s samarbetpartner TomorrowToday driver ESG Investor Relations Network. Kontakta cecilia.andoff@rhr.se för mer information. De prel. datum för kommande aktiviteter är: Träff #1 onsdag 2 oktober 2019, 8.30 – 12 (lunch 12-13). Tema: Hur kan Integrated Reporting och ESG dialog skapa värde för hela organisationen? Extern talare: Cora Olsen, Global Lead Sustainable Business Reporting, Novo Nordisk. Cora kommer att berätta om Novo Nordisk erfarenhet av hur integrerad ESG-kommunikation kan skapa värde för hela organisationen. Träff # 2 tisdag 26 november 2019, (frukost 7.30) 8.00-9.3 Träff # 3 torsdag 9 januari 2020, (frukost 7.30) 8.00-9.30