Aktuellt
Möjligheter och utmaningar med Corporate Responsibility (CR)
Intresset för hållbarhetsfrågor varierar från iskyla till kokhett beroende på vem som diskuterar. För ett börsbolag kan dessa frågor vara katalysatorer för aktiekurs, varumärke såväl som daglig intjäningsförmåga. Men i grunden handlar CR-arbetet om hantering och uppfattningen av risk.
Inledningsvis handlar det om definition och benämningar. I detta inlägg använder vi termen CR och syftar då främst på frågor inom affärsetik, mänskliga rättigheter samt miljö- och klimatrelaterad påverkan. I FN:s ”Global Compacts” tio principer finns en bra sammanfattning, och hälften av de svenska börsbolagen tar detta dokument som utgångspunkt för sitt CR-arbete. Alltfler stora institutionella placerare följer även FN:s riktlinjer ”Principles for Responsible Investments”. Bland kapitalmarknadens aktörer är CR-frågor ett område som blir alltmer viktigt för helhetsbedömningen av bolagets risker och möjligheter. Utifrån perspektivet värdeskapande företagskommunikation finns det flera svenska bolag som arbetar i enlighet med ramverket för integrerad rapportering.
För de flesta organisationer är CR-frågor något som hamnar i fokus vid skandaler och finansiella problem. Ofta är medier och viktiga intressenter starka drivkrafter i hur frågorna ställs och ett bolag i en tuff situation kan få svårt att hantera kombinationen av externt tryck och intern efterfrågan på korrekt information.
För att hitta sin egen – hållbara – balans krävs en tydlighet från styrelse och ledning. 90 procent av bolagen på Nasdaqs Large Cap-lista rapporterar numera sitt totala eller delar av sitt CR-arbete genom separata dokument, kapitel i årsredovisningen och/eller på sin webbplats, men bara drygt 40 procent av Mid Cap. Av de bolag som har en hållbarhetsredovisning så är det knappt hälften av Large Cap- respektive Mid Cap-bolagen som tillämpar GRI:s riktlinjer. Flertalet bolag etablerar däremot regelverk och rutiner för att öka medvetenheten och stödet för sina medarbetare i sitt löpande arbete.
Redovisning av CR är inte obligatorisk och det gäller att förstå många perspektiv och hur olika synsätt med- respektive motarbetar inom CR-området. Kanske är intresset begränsat när allt fungerar som det är tänkt. Men i en kris av något slag riktas allas ögon på orsakerna och vem som är ansvarig för hur det kunde ske. Då är det viktigt att omvärlden får en insikt i hur beslut tas, hur risken har hanterats och vem som tar ansvar.
Det finns redan idag krav på icke-finansiell information i årsredovisningen för att skapa förståelse för verksamhetens resultat och utveckling, men Europeiska Unionen anser att detta inte tillämpas som det var tänkt och efterlyser mer transparens. Det diskuteras lagförslag, men vi är övertygade om att de bolag som har en hög ambition inom CR har goda möjligheter att ta marknadsandelar redan nu.